Hopp til hovedinnhold

Meldalsbunaden

Landsnemnda for bunadsspørsmål godkjente 6. november 1952 Meldalsbunaden som Kjellaug Tverdal hadde utarbeidet. Etter mange års arbeid og med god hjelp av medlemmer i Meldal Bondekvinnelag fikk fru Tverdal lønn for strevet. I godkjennelsesvedtaket står det blant annet: «Snittet i bunaden er utmerket og kvaliteten i materialene førs­teklasses.»

  • Egil Nilssen

Utstillinga viser de ulike variasjonene som er godkjent av Meldalsbunaden.  Både kvinne og mannsbunaden blir utstilt. 

Den sprudlende lærerinna

I 1928 kom Kjellaug Langeland til Løkken private forskole som lærerinne, hun kom fra Østlandet og snakket det riktige «språket». Hun var en spontan dame og ble i 1932 gift med Ola Tverdal fra Rennebu. Meldalssamfunnet har denne kvinnen å takke for Meldalsbunaden. På en klassetur til Meldal bygdemuseum i 1945, hvor det hadde gått møll i noen tekstiler som måtte luftes, prøvde Kjellaug ei lue og en vest på ei jente, og der ble visjonen om en bunad født. I 1952 ble bunaden godkjent, i 1974 fikk hun Norges Husflidslags hederstegn og Meldal kommunes kulturpris for dette arbeidet i 1981.

  • Egil Nilssen

Mannsbunaden for Meldal og Rennebu

Begge bygdene startet omtrent samtidig med å utvikle en egen mannsbunad, etter råd fra «Band og folkedraktrådet» ble det enighet om å satse på ei mannsdrakt for Meldal og Rennebu med lokale variasjoner. Det ble derfor utnevnt ei felles Bunadsnemd for Meldal og Rennebu til dette arbeidet. Mannsbunaden ble godkjent i 2003.

Utstillinga blir å se fra 22. februar i Kongevogna på Informasjonssenteret. Utstillinga vil bli stående til mai.  

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1