Hopp til hovedinnhold

Thamshavnbanen

- museumsjernbane og teknisk kulturminne i Orkland kommune.

Thamshavnbanen innstiller trafikken resten av sesongen

Orkla Industrimuseum, som driver Thamshavnbanen har besluttet å innstille persontrafikken resten av sesongen. På bakgrunn av visitasjoner i uke 31 og 32 ser museet at det er nødvendig med oppgradering av deler av infrastrukturen på strekningen Løkken – Svorkmo tidligere enn før anslått.

Det har vist seg at noe av det vedlikeholdet som er planlagt i høst, må framskyndes. – Dette er en tung beslutning, og det vil gå utover både bestilte grupper og reisende på rutetog, sier museumsdirektør Are Hilstad. Bak beslutningen ligger en grundig gjennomgang av banestrekningen basert på det vi ser nå og det vi planla ut ifra i vår.

Thamshavnbanen har i sitt sikkerhetsstyringssystem faste rutiner for kontroller av både infrastruktur på banen og det rullende materiellet. Kontrollene baserer seg på akseptkriterier som sier noe om hva som må prioriteres av vedlikehold. Strekningen Løkken-Svorkmo er i relativt god stand, og ved vårvisitasjonene ble det kartlagt hvilke punkter som måtte utbedres før det kunne settes trafikk på banen, og hvilke punkter som skulle utbedres til høsten. - Våre jevnlige kontroller gjennom sesongen har vist at det har skjedd endringer fortere enn vi antok i vår og dette medfører at vi nå må framskynde planene våre, fortsetter Hilstad.

Det at banen stenges for trafikk nå, er basert på at noen av disse punktene er ved en vedlikeholdsgrense. For å kunne gjøre denne jobben skikkelig, er det behov for både eget mannskap og innleie av eksterne, og det trengs koordinering for å få det til. Dette medfører at vi uansett må bruke tid for å få jobben gjort før det går tog igjen. -Selv om togsesongen 2022 beklageligvis blir avsluttet tidligere enn planlagt, så vil hensynet til sikkerhet alltid komme først, og vi ser jo nå at vårt eget sikkerhetsstyringssystem fungerer og etterleves, avslutter Hilstad.

 • 1/1
  Bli med på en togreise gjennom variert landskap. bratte utforkjøringer og krappe kurver, langs fiskeelva Orkla, gjennom skog og jordbruksområder til tett bebyggelse. Stine Aasløkk / Orkla Industrimuseum

Historie

Thamshavnbanen ble bygd for å frakte malm fra gruvene på Løkken Verk til utskipningshavna på Orkanger. Den gamle jernbanen snor seg gjennom et variert landskap. bratte utforkjøringer og krappe kurver, langs fiskeelva Orkla, gjennom skog og jordbruksområder til tett bebyggelse.

Stasjoner på Thamshavnbanen

 • Bilde av Thamshavnbanen, Bårdshaug stasjon

  Thamshavnbanen, Bårdshaug stasjon

  Vis vei

 • Bilde av Thamshavnbanen, Fannrem stasjon

  Thamshavnbanen, Fannrem stasjon

  Vis vei

 • Bilde av Thamshavnbanen, Svorkmo stasjon

  Thamshavnbanen, Svorkmo stasjon

  Vis vei

 • Bilde av Thamshavnbanen, Løkken stasjon

  Thamshavnbanen, Løkken stasjon

  Vis vei