Den grenseløse foretningsmannen
Konsul Thams
Christian hadde gjort seg svært bemerket både som arkitekt og forretningsmann under verdensutstillingen i Paris i 1889. Etter at han flyttet tilbake til Orkdal gikk det ikke lang tid før han fikk tilbud om diplomatiske oppgaver. I 1892 ble han, bare 25 år gammel, fransk konsularagent i Trondheim, og i 1895 ble han først belgisk visekonsul så forfremmet til konsul året etter. Han hadde fått et nært forhold til den belgiske kong Leopold som kom på besøk til Orkdal i 1901 for å jakte hjort. M. Thams & Co. innkasserte prestisjefylte oppgaver, sombyggingen av Kongostatens hovedkvarter i Brüssel, byggingen av et ferieanlegg i Ostende og restaureringen av den gamle domkirken i Laken. I 1906 ble Christian generalkonsul for «Den frie Kongostat» i Norge. Hans viktigste oppgave i denne sammenhengen var å rekruttere nordmenn til tjeneste i Kongo. Samtidig agiterte han mot den sterke kritikken som ble rettet mot kong Leopolds styre i Kongo. I 1907 ble han utnevnt til fransk visekonsul.
Kong Leopold II av Belgia ble sterkt kritisert for det brutale styret i Fristaten Kongo som han både opprettet og eide. Leopold tjente store penger på blant annet gummi og elfenben mens det ble brukt grusomme straffemetoder, som avkutting av hender og føtter, hvis de innfødte ikke leverte nok råvarer. Det er anslått at Leopolds styre kostet omkring 10 millioner afrikanere livet. Personlig satte Leopold aldri sine ben i Kongo.
Orkla Grube- Aktiebolag
I 1868 ble Ørkedal Mining Co. etablert på grunnlag av et malmfunn gjort på Dragset året før. Det var Christians farfar Wilhelm og hans kompanjong Christian Salvesen som sto bak selskapet. I 1880 solgte Wilhelm seg ut av selskapet, men på 1890-tallet kom Christian inn som medeier, og i 1896 fikk han overtalt Salvesen til å kjøpe Løkkengruva for 30 000 kr. Christian kjente til rapporter som hevdet at det skulle være store malmforekomster i Løkkengruva. Han ivret derfor for å modernisere gruvedriften, og det første skrittet ble tatt da Chr. Salvesen & Chr. Thams’s Communications Aktieselskab (Salvesen & Thams) ble dannet i 1898. Selskapet hadde som formål å produsere elektrisk kraft og å bygge en jernbane som kunne frakte både kis, passasjerer og gods effektivt mellom gruvene og utskipningshavn ved Orkdalsfjorden.
Utbyggingen til moderne gruvedrift krevde imidlertid større investeringer enn det de kunne klare lokalt, så for å få til dette ble et nytt selskap etablert med investorer fra inn og utland. Med Christian som administrerende direktør ble Orkla Grube-Aktiebolag dannet på generalforsamling i Stockholm den 7. desember 1904. Alle gruverettighetene ble samlet i dette selskapet, samtidig som det kjøpte seg opp i Salvesen & Thams som med dette ble et datterselskap. En gedigen utbygging fulgte både på Løkken og andre steder i dalføret. Ved hjelp av en elektrisk vannkraftstasjon inne i gruva ble Løkkengruva lenset tom for vann, noe som ga tilgang til de rikere malmforekomstene som hadde blitt oversvømt da man traff på en vannåre i 1777. I Skjenaldfossen i Orkdal ble det bygget kraftverk som sørget for elektrisitetsforsyning i Orkdalen og etter hvert både til jernbanen og gruvedrifta på Løkken. Christian så tidlig fordelen av at også jernbanen fikk elektrisk drift, og bestemte at den skulle drives på vekselstrøm, noe som på den tiden var pionerteknologi. Det skulle vise seg å bli en suksess og ble etter hvert standard teknologi for elektrisk drift av jernbaner.
Selmer-saken
I juni 1922 døde prins Albert brått etter en mageoperasjon. Kort tid etter fikk Christian massiv kritikk fra skandinaviske eiere i Société du Madal som ikke syntes han hadde ivaretatt interessene deres godt nok. Spesielt Christians fetter, Carl Selmer, følte seg svært dårlig behandlet. Han hadde kjøpt aksjer av Christian for 200 000 franc og funnet ut at Christian hadde fått disse aksjene for det halve av dette. Christian hevdet han hadde fått aksjene fra prins Albert i henhold til en gammel avtale, og at styret hadde fastsatt verdien til det dobbelte da Selmer kjøpte dem. Saken endte til slutt i høyesterett, og i desember 1931 tapte Christian saken og ble dømt til å tilbakebetale 118 043,40 kr. til Selmer mot tilbakelevering av aksjene.
Tapet var tydelig bittert og fi kk konsekvenser for Christians videre liv. Det hjalp ikke at han i begynnelsen av 30-årene hadde økonomiske problemer. I 1930 solgte han Murijo, landstedet i Kenya, og i 1932 prøver han å selge Songli. Om det var på grunn av økonomiske problemer, eller fordi han ikke aksepterte dommen, er vanskelig å si, men i hvert fall holdt han seg borte fra Norge helt til saken ble foreldet. Selmer fikk derfor aldri tilbakebetalt beløpet han var tilkjent.
Christians eiendom Murijo utenfor Nairobi i Kenya. Eiendommen ble beskrevet som et paradis for Christian og Matty, og besto av 166 dekar land med parkanlegg og et hovedhus bygd i stein. Huset var moderne med elektrisk belysning, to badeværelser, varmt og kaldt vann, bibliotek, spisestue og salong. Etter at datteren Vesla ble født i 1925 reiste ikke Matty til Afrika lengre, og stedet ble lite brukt, og i 1930 ble det solgt.
Christian på besøk hos datteren Bébé og hans tidligere kone Eléonore i Villa Thams i Menton, Frankrike. Christian hadde kjøpt og bygd om eiendommen før Eléonore flyttet inn i 1910. Eléonore døde i 1920, mens Bébé døde i september 1931 mens Christian var på høstjakt i Songli. Christian dro straks til Paris da han fikk vite det, og skulle aldri komme tilbake til Norge igjen.
I Romania under krigen
Gjennom et av gruveselskapene Christian ledet ble det i 1932 gitt et lån på 99 624 franc til arvingene etter P. Tolstoj som eide landeiendommer i Romania. Lånet skulle brukes til advokathonorarer i en sak mot den rumenske staten som hadde ekspropriert skogeiendommer familien eide i Bessarabia, det som i dag er Moldova.
Bak lånet sto Christian Thams, prins Sixte de Bourbon og grev Hector de Béarn. Prins Sixte var god venn av kong Carol II av Romania, og de håpet derfor at han kunne hjelpe til å få løst saken Det gikk ikke, og saken havnet i retten der den til slutt gikk til høyesterett. Prins Sixte døde i 1934 og ble etterfulgt av sin ektefelle, før Christian ble gruppens talsmann. Noe resultat kom ikke før i 1942 da en domstol bestemte at staten skulle betale erstatning, og noe av beløpet, ca. 41 650 franc, ble utbetalt.
Christian befant seg i Romania våren 1940 da landet ble trukket inn i verdenskrigen og kom seg ikke ut av landet. Under krigen fikk han derfor ikke treffe Matty og Vesla som holdt til i Oslo. Matty hadde hjerteproblemer og revmatisme, og sommeren 1945 havnet hun på sykehus. Da var krigen slutt, men det hersket kaos og mangel på transportmidler og Christian sto fremdeles fast i Romania. 3. september døde Matty på Lovisenberg sykehus uten ektefellen tilstede.
Også Christian slet med helsa. Han hadde kommet langt opp i syttiårene og hadde hjerteproblemer, langt fremskreden diabetes og ødem. Til hjelp hadde han ansatt en ung dame ved navn Marianne Graf som sekretær og sykepleier. Marianne hadde tysk bakgrunn, og etter krigen ville Christian ta henne og familien med seg ut av landet ettersom situasjonen i Romania var utrygg. Gjennom den svenske ambassadøren lyktes det å skaffe Marianne et midlertidig norsk pass slik at de kunne reise til Frankrike i mai 1946. Resten av Mariannes familie måtte bli igjen, og gikk en ublid skjebne i møte da de ble fratatt alt de eide og deportert til Baragan, et øde steppelandskap i det sørøstlige Romania.
Christian kom seg ikke ut av Romania under krigen. Her er han i Bucuresti sammen med grev Hector de Béarn, Béarns datter og hennes venninne i 1939.