Hopp til hovedinnhold

Idrettsutstilling

I 2018 laget vi en utstilling om idretten i gruvesamfunnet Løkken Verk. Her er utdrag fra utstillinga.

  • 1/1

Idrett som menneskelig aktivitet kan spores tusenvis av år tilbake, også før de olympiske lekene i antikkens Hellas som er opphavet til dagens olympiader. I Norden kjenner vi til at det å beherske idretter hadde stor status i vikingtida. Idrett omfattet da både åndelige og legemlige ferdigheter, og noen av dem kunne være livsnødvendig å beherske. I et hyllingskvad til han som blir regnet som den siste norske vikingkongen, Harald Hardråde (1015-1066), ramses det opp åtte idretter han mente han utmerket seg i: Diktning, ridning, svømming, skiløping, bueskyting, roing, harpespill og å fremføre dikt. 

Etterhvert som kristendommen fikk fotfeste mistet mange av idrettene fra vikingtiden sin status. Kristendommen ga det åndelige forrang foran det kroppslige, og idretter som dyrket kroppen, eller var forbundet med hedensk tro, ble forbudt eller mistet prestisje. Men blant vanlige folk hadde de fysiske idrettene fortsatt status, og i lokale sammenhenger fortsatte aktivitetene. 

Idrett og militære aktiviteter har ofte vært nært knyttet sammen, noe som var tilfellet både i antikkens Hellas og i vikingtiden. Da Norge var underlagt Danmark på 1700-tallet ble det opprettet militære skiløperkompanier som blant annet konkurrerte i skiskyting og langrenn. Etter at Norge kom i union med Sverige i 1814 ble det mindre behov for disse og de ble derfor nedlagt i 1826. Samtidig vokste nasjonalismen og ønsket om en selvstendig nasjonalstat i Norge. En bølge av foreninger til allmennyttige formål oppsto i midten av århundret, og i kjølvannet av den ble Centralforeningen for udbredelse av legemsøvelser og vaabenbrug dannet 15. mars 1861. Centralforeningen hadde som motto å utdanne dyktige fedrelandsforsvarere, og skytterlagene sto sentralt i det som skulle bli forløperen til Norges Idrettsforbund. 

Centralforeningen hjalp til med dannelsen av skytterlag og å skaffe tilveie våpen, og dette skulle bli norsk idretts første massebevegelse. I Meldal ble det dannet skytterlag i 1871 med Jon E. Foss som formann. Foss hadde militærfaglig bakgrunn og stor interesse for skytesaken. Skytterlaget omfattet først hele Meldal, men ble etter hvert oppdelt roder (kretser). Rodene kom og forsvant i takt med aktiviteten i skytterlaget som var veldig varierende på slutten av 1800-tallet. 

På 1880-tallet ble det dannet mange folkevæpningssamlag som sto i opposisjon til Centralforeningen som ble oppfattet som elitistisk og konservativ. For å få kontroll med folkevæpningssamlagene opprettet Forsvarsdepartementet Det Frivillige Skyttervesen i 1893. Skytterlagene ble pålagt å melde seg inn der om de skulle fortsette å få statsstøtte, og det gjorde også Meldal skytterlag. 

Etter at Centralforeningen mistet skytterne til Det Frivillige Skyttervesen ble navnet endret til Centralforeningen for Udbredelse av Idræt. Senere kom flere navneendringer, i 1910 til Norges Riksforbund for Idræt og i 1919 til Norges Landsforbund for Idrett. Bakgrunnen for navneendringene var at staten grep inn på grunn av strid om formålet med idretten. Striden dreide seg om at den folkelige idretten utviklet seg i retning av mer fokus på konkurranse og rekorder, mens Centralforeningen holdt på de gamle idealene om at allsidighet, stil, «fædrelandssinn» og militær nytte skulle stå sentralt.

995

Både skigåing og bueskyting har blitt
drevet med siden steinalderen, men kan det
kalles idrett? Kanskje lekte og konkurrerte
de seg imellom også den gang, men noen
organisert aktivitet var det neppe.

 /

Idrett og klassekamp

På begynnelsen av 1900-tallet vokste interessen for idrett også innenfor arbeiderbevegelsen. En grunn kan være at hadde fått tilkjempet seg bedre arbeidsvilkår, blant annet kortere arbeidsdager, noe som gjorde at de fikk mer overskudd til å drive idrett. At de også ofte møtte stengte dører i de de tradisjonelt borgerlige idrettsorganisasjonene, gjorde at de fagorganiserte begynte å danne egne idrettsorganisasjoner. De politiske motsetningen mellom arbeiderklassen og borgerskapet var også store. Antimilitarismen som preget arbeiderbevegelsen på den tiden stred med Centralforeningens syn på at idretten skulle ha militær nytte, og det at streikebrytere etter hvert ble rekruttert fra borgerlige idrettsmiljø gjorde heller ikke motsetningene mindre.

Fagbevegelsens kamp for bedre arbeidsvilkår og kortere arbeidsdager bidro også til at arbeidere fikk mer overskudd til å drive med idrett. Bildet er fra 1. mai-toget i Brakkan på Løkken Verk i 1911.
Foto: Konrad Næss / Orkla Industimuseum.

Internasjonalt ble det også etablert idrettsorganisasjoner for arbeidere. Etter den russiske revolusjonen i 1917 delte den sosialistiske bevegelsen seg i to leire, en sosialistisk og en kommunistisk. I 1920 ble Den internasjonale forening for idrett og fysisk kultur dannet med sete i Luzern i Sveits, og fra 1926 skiftet den navn til Sosialistiske arbeideres internasjonale sport (Sozialistische Arbeitersport internationale, SASI). SASI var partipolitisk nøytrale, noe kommunistene ikke kunne godta. På Den Kommunistiske Internasjonale (populært kalt Komintern) i Moskva i 1921 etablerte de derfor sin egen organisasjon, Den røde sportsinternasjonale (Red Sport International, RSI), eller Sportintern som den også ble kalt.

BÅDE SASI OG RSI arrangerte egne olympiader, henholdsvis arbeiderolympiader og spartakiader, som et alternativ til eller i opposisjon til de «borgerlige» Olympiske Lekene. RSI’s spartakiader sto også i opposisjon til de politisk nøytrale arbeiderolympiadene. SASI arrangerte sommer- og vinterolympiader i 1925, 1931, mens RSI avholdt Spartakiader i 1928, 1931 og 1936. I 1937 var motsetningene blitt mindre, og vinter- og sommerolympiadene ble arrangert av SASI og RSI i felleskap. Samme år ble RSI nedlagt av Komintern som en følge av den store utrenskningen, også kalt den store terroren, som Stalin satte i gang dette året.

1928

Over 500 utøvere fra Sovjetunionen, Sverige, Tyskland, Finland, Tsjekkoslovakia og Norge deltok i vinterspartakiaden som ble arrangert i Oslo i 1928. 400 av dem var fra Norge.

Arbeideridretten i Norge

I Norge ble den første idrettsforeningen for fagorganiserte stiftet i 1909 på Dælenenga i Oslo. På nasjonalt plan hadde organisering av arbeideridrett sitt utspring i Arbeiderpartiet. I 1918 satte Arbeiderpartiets ungdomsforbund ned et idrettsutvalg som to år senere skulle bli til Idrettslaget Spartacus. 

I 1920 vedtok Arbeiderpartiet å bli medlem av Den Kommunistiske Internasjonale, og da de opprettet Red Sport International i 1921, intensiverte partiet arbeidet med idretten. Først satte de ned en komite, så ble Arbeidernes idrettsopposisjon opprettet i 1922.
Året etter brøt Arbeiderpartiet med Den Kommunistiske Internasjonale, og som en følge av dette ble partiet splittet mellom kommunister og sosialdemokrater. Kommunistene gikk da ut og dannet Norges Kommunistiske Parti (NKP). En stor del av idrettsopposisjonen medlemmer valgte side for Norges Kommunistiske parti, og under en landskonferanse i 1924 ble så Arbeidernes Idrettsforbund (AIF) stiftet. Det ble enstemmig valgt å melde forbundet inn i Den Røde Sportsinternasjonale (RSI).

AIF hadde som mål å utvikle masseidretten i motsetning til det som ble sett på som borgerlig konkurransementalitet og elitedyrking. Forbundet var også en politisk arena, og i AIF-lagene ble det arrangert studiesirkler om arbeiderbevegelsen og sosialismen. En annen viktig oppgave var å organisere arbeidsløs ungdom og gi dem noe meningsfullt å gjøre.

AIF ble en kamparena mellom kommunister og sosialdemokrater utover på 20-tallet, og etter hvert fikk sosialdemokratene kontrollen. I 1931 ble det vedtatt at AIF skulle stille seg utenfor de eksisterende idrettsinternasjonalene og heller samarbeide der det passet seg. Kommunistene svarte med å danne Kampforbundet for Rød Sportsenhet som tilsluttet seg RSI. Spesielt i Bergen og Trøndelag sto kommunistene sterkt, og i Trøndelag mistet AIF 9 klubber, bl.a. Idrettsforeningen Thor, til Kampforbundet. Kampforbundet arrangerte sine egne «arbeidermesterskap» i konkurranse med AIF, men dette varte ikke så lenge. I 1934 ble Kampforbundet nedlagt og medlemmene gikk tilbake til AIF igjen.

Etter dannelsen av Johan Nygaardsvolds regjering i 1935 kom det i stand et idrettsforlik der AIF fikk statsstøtte i likhet med Norges Landsforbund for Idrett. AIF ble stadig mer avpolitisert, og på slutten av 30-tallet ble det satt i gang samtaler om sammenslåing mellom AIF og Landsforbundet. Dette resulterte i Norges Idrettsforbund som ble vedtatt stiftet 13. sept. 1940. På grunn av krigen ble ikke vedtaket iverksatt før i 1946.

Fotballaget til Sportsklubben Fjell en gang på 30-tallet. Bak fra v.: John Steigedal, Thorleif Solli, Odd Husby, Rudolf Furuhaug, Arthur Grefstad. Midterste rekke fra v.: Arthur Solli, Bjarne Breen, Torgeir Tokle. Foran fra v.: John N. Husby, Magnar Jønland, Nils Vikran. 

Fjell ble dannet etter initiativ fra Arbeidernes Ungdomslag etter at Idrettsforeningen Thor ble ekskludert fra Arbeidernes Idrettsforening (AIF) i 1929. Hverken Thor eller Fjell hadde den sosialistiske femstjernen i logoen sin. Derimot hadde Løkken idrettslag en femstjerne i sin logo, men denne var svart.

Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen 1993, Løkken IF

 /

Illegalt hopprenn, såkalt «Jøssingrenn», i Granåsen på Løkken Verk i 1944. Det var 70 deltakere og P. Sannerud fra Selsbakk I.L. vant rennet. Arthur Tokle hoppet lengst med 66 meter men var nedi med hånden. Dette var det første hopprennet hvor alle Løkkenguttene hoppet på samme «lag».

Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum​

Idrett under 2. verdenskrig

Da Norge ble okkupert under andre verdenskrig forsøkte nazistene å få kontroll over de eksisterende idrettsforbundene. Dette lyktes ikke, og 21. november 1940 etablerte de isteden et eget nazistisk idrettsforbund mens de erklærte de gamle som oppløst. AIF og Landsforbundet reagerte med idrettsstreik, det vil si å stanse all organisert aktivitet. Streiken fikk stor oppslutning blant idrettslagene, og som en motstandshandling var den å regne som en suksess. Også lagene på Løkken sluttet opp om streiken.

Idrettsaktiviteten ble allikevel ikke lagt ned helt. På Løkken Verk ble det etter hvert arrangert illegale skikonkurranser i samarbeid mellom de tre idrettslagene på stedet. Flere renn ble arrangert i Granåsen, og det største kom i stand i mars 1945. Da var det strålende vær, godt føre og nærmere 1000 tilskuere. Alle de beste hopperne fra Trøndelag var samlet. P. Sannerud fra Selsbakk I.L. vant rennet, og Arthur Tokle satte ny bakkerekord med 64 meter. Straks etter var det stafettrenn der hele 18 firmannslag deltok. 

  • 1/3
    Åpning av et skøytestevne på Bislet 4. januar 1942. Bare få utøvere stilte opp, og arrangementet gikk for tomme tribuner da de ellers så skøytegale nordmennene holdt seg hjemme. Foto: Ukjent / Riksarkivet
  • 2/3
    Parhopping i Bjørnlibakken i 1944. Fra v. Arnulf Røttereng og Johan Asphaug. Foto: Arne Husby
  • 3/3
    Etter hopprennet i Granåsen i 1944 var det stafettrenn. Her veksler Emil Myrås (nr. 13) for Løkken. Foto: Arnulf Røttereng / Orkla Industrimuseum.
 /
  • Erik Steien tok initiativ til dannelsen av Løkken Idrettslag i 1896, og var også første formann i laget. Foto: Ukjent. Kilde: Løkken IF 90 år, Løkken Idrettsforening.

Løkken Idrettslag

Det var bonden Erik Steien som tok initiativ til dannelsen av Løkken Idrettslag. Han hadde vært i kontakt med offiseren Henrik August Angell som reiste rundt som foredragsholder for Centralforeningen for Udbredelse av Idræt med mål om å danne skiforeninger rundt om i landet. Steien fikk samlet en gruppe, og på et møte den 21. november 1896 ble Meldalsskogen skilag dannet med Steien som formann. To år etter ble laget omdøpt til Løkken Idrætslag, men laget ble kalt både Skilaget Trysil-Knut, Løkken Skilag og Løkken Skiklubb før det i 1912 ble endelig fastsatt til Løkken Idrettslag.

Det var skiidrett som sto i fokus de første årene. Det første skirennet gikk mellom «skulstugu» og Kråkhaugen, og fram til 1915-16 var det hoppbakke i Haualia. Oppslutningen om laget økte etter at gruvedriften på Løkken kom i gang for alvor rundt 1905. I 1911 ble Wollert Jordan formann i laget, og da ble også fotball og friidrett ble en del av lagsarbeidet. Den første fotballkampen ble spilt det året mellom Løkken og Svorkmo der Løkken vant 3-0. Det første friidrettstevnet ble arrangert 17. mai 1913. Også sykkelsporten ble populær på denne tiden, og skøyter på vinteren.


  • 1/8
    Løkken og Meldal fotballag fotografert på Slamdammen omkring 1920. Banen på Slamdammen var dårlig, og i 1931 ble idrettsplassen ved Festiviteten tatt i bruk som bane. Første rekke fra venstre: Hans O. Langeng, Lars Løfall, Arnt Mjøen, Christian Jordan, Ole Haugen, Leif Støren, Arnt Gravrok, Jo Grut. Andre rekke fra v.: Festby, ukjent, ukjent, John Haugen, Hjalmar Øberg, Ola Larsen, ukjent. Tredje rekke fra v.: Per Hilstad, Hans P. Langeng, Jon Grut, Hendrik Støren, Tore Hilstad, Ole Muan Grefstad, Lars Nordvold. Foto: Ukjent / Meldal Historielag
  • 2/8
    Dette bildet er tatt utenfor Folkets Hus på Løkken i 1917, like før start på løpet Meldalen rundt. Syklistene fra v.: 1. Ola Gåsbakk, 2. Olaf Romundstad, 6. Christian Jordan, 7. Lars Sæter, 8. Gustav Øyum, 9. Georg Hamnes og 10. Sundli. Foto: K. Aug. Berg. Kilde: Bygdealbum for Meldal.
  • 3/8
    Hoppere samlet under renn i Bjørnlibakken. Fra venstre: Rudolf Kojan, Evert Karlsson, John Sagvold, Erik Blakstad, Trond Vedul, Arnt Espås (antatt), ukjent. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum
  • 4/8
    John Sagvold under VM i Zakopane i 1939 der han kom på 9. plass. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 5/8
    Løkken ILs fotballag under jubileumsturneringa i 1946 der fire lag deltok: Fjell, Thor, Røros og Løkken I.L. Foran fra venstre: Einar Rokkones, Kåre Vaslag og Torfinn Bjørnaas. 2. rekke fra venstre: Torgeir Svinsås, Arne E. Møller, Leif Kvæl og Sigurd Smeplass. 3. rekke fra venstre: Sverre Kojan, Rolf Strand, Rudolf Kojan, Harald Strand og Kåre Saksvik. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum. Kilde: Idrettskalenderen 1998, Løkken IF.
  • 6/8
    Utøvere fra Løkken Idrettslag samlet i Festiviteten på 30-tallet. Fra venstre: Olav Aamo, Ola Aune, Einar L. Løfshus, Kåre Vaslag, Arthur Karlsson, John Sagvold, Erik Blakstad, Arnt Næve, Rudolf Kojan, Bjarne Sagvold, Ola Aasløkk, Ingar Nordberg, Evert Karlsson, Tormod Resell, Ola Lomundal, Bjarne Kojan, Nicolai Hegle og Ingebrigt Langeng. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum. Kilde: Bygdealbum for Meldal
  • 7/8
    Fotballaget til Løkken Idrettslag i 1936. I mange år var dette det beste fotballaget i dalføret, og 1939 regnes for å være den beste sesongen. Foran fra venstre: Torfinn Bjørnaas, John Steigen, Bjarne Kojan. I midten fra venstre: Robert Knutsen, Ola Aasløkk, Einar Rokkones. Bak fra venstre: Sverre Kojan, Gunnar Jyssum, Rudolf Kojan, Harald Strand og Kåre Saksvik. Foto: Ukjent. Kilde: Bygdealbum for Meldal, bind II.
  • 8/8
    Fra 40-års jubileet til Løkken Idrettslag i Festiviteten i 1936. Da var også representanter fra Idrettsforeningen Thor og Sportsklubben Fjell invitert. Olav Aamo, mannen bak Aamo-stilen, holder tale. Fra venstre: Emilie Sagvold, Ole Aasløkk, Anna Aasløkk, Olav Aamo. På høyre side av bordet fra høyre: Johannes Wongraven, Erika Rye Konstad, Ingebrigt Langeng, ukjent, Ola Isdal, Ingeborg Isdal, Per Berge. Foto: K. Aug. Berg (antatt) / Orkla Industrimuseum.

En av de som markerte seg i laget var hopperen og skiløperen Olav Aamo som vant mange premier både lokalt og nasjonalt, bl.a. i Holmenkollen. Han utviklet Aamo-stilen og ble en inspirasjon for den store hoppgenerasjonen som kom etter han på Løkken. 30-tallet var Løkken-hoppernes glanstid, da dominerte de i Trøndelag og hevdet de seg godt både nasjonalt og internasjonalt. De første som ble sent utenlands for konkurrere var Ola Aasløkk og Torleiv Sande som vant et renn i Alpbacken i Østersund. Andre som markerte seg var Rudolf Kojan og John Sagvold som deltok i VM, henholdsvis i 1938 i Lahti og i 1939 i Zakopane.

I 1939 arrangerte Løkken Idrettslag «Mandagsrennet», en stor konkurranse som gikk dagen etter Gråkallrennet med deltagelse fra hele Norden. Samme året ble også Bjørnlibakken utbedret med flomlys ved hjelp av midler fra gruveselskapet.


Under krigen var det idrettstreik, men i 1942 kom en forordning der laget fikk valget mellom å drive idrett eller oppløse laget. Idrettslag vedtok da at de skulle fungere som et midlertidig forvaltningsstyre, samtidig som de ga uttrykk for at de ikke forpliktet seg til å bidra til at medlemmer drev med idrett.

Etter krigen kom aktiviteten i gang igjen, men det første som ble gjort var å rydde i egne rekker. 15 medlemmer ble ekskludert fra laget på grunn av sin holdning til de tyske okkupantene.

Hopperne som hadde markert seg før krigen var fremdeles gode, og 1946 ble muligens Løkken-hoppernes beste sesong. Samtidig kunne Idrettslaget feire sitt 50-årsjubileum med en fest der også representanter for Idrettsforeningen Thor og Sportsklubben Fjell ble invitert.

 /
  • Lars Nordsteien var første formann i Idrettsforeningen Thor. Her er han på motorsykkelen sin. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum

Idrettsforeningen Thor

Høsten 1918 var det flere som mente Løkken idrettslag gjorde for lite for fotballen, og disse dannet sitt eget lag som fikk navnet Idrettsforeningen Thor. De brukte Slamdammen som arena og slet med å skaffe drakter i starten. Men disiplinen skal ha vært meget god. Det ble praktisert bot på 5 kr. hvis en spiller ikke møtte opp til kamp, og økonomien i klubben ble etterhvert meget god.

Thor var fra starten ikke tilsluttet noe forbund, og de spilte derfor mest mot andre lag som også sto utenfor Fotballforbundet, som f.eks. Meldal Idrettslag og Idrettslaget Dalguten. Av andre lag de samarbeidet med kan nevnes Ravn, Råbygda og Storm fra Orkanger, og National fra Trondheim. En gang spilte de mot Bekkelaget på Oppdal. Thor arrangerte også skirenn en periode da Løkken Idrettslag lå nede i en bølgedal.


I 1924 ble Løkken Arbeiderungdomslag stiftet, og de dannet et nytt idrettslag, Løkken Arbeideridrettslag (LAIL), som meldte seg inn i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). En stor del av Thors medlemmer ble med i dette laget, og som en konsekvens meldte også Thor seg inn i AIF våren 1926. En sammenslåing mellom lagene ble brakt på bane, og i 1927 var den et faktum. Det sammenslåtte laget tok navnet Idrettsforeningen Thor.

LAIL hadde jobbet godt med skisporten, og etter sammenslåingen kom skisporten for fullt inn i laget. Thor ble derfor raskt en av de beste skiklubbene innen arbeideridretten i Trøndelag, og i 1928 sto de som arrangør for AIFs hovedlandsrenn. Foreningen fostret mange gode skiløpere, en av dem – Ingolf Røttereng – ble AIF-mester i kombinert og deltok i renn i Sovjetsamveldet i 1927. Av andre idretter laget drev med var svømming, skyting, sykling og friidrett. Friidrett sto aldri veldig sterkt i laget, men to stykker gjorde seg allikevel bemerket. I VM for Den Røde Sportsinternasjonale i Tyskland i 1931 ble Erling Jørgensen nr. 2 i spyd og nr. 3 i diskos. Samme år vant han kulestøt under et stevne i Stettin.


  • 1/6
    Fotballinteresse var hovedårsaken til at Thor ble dannet høsten 1918. Her er fotballaget til Thor etter krigen. Foran fra venstre: Ola Vikran, Gunnar Haltli, Harald Steigedal, John Haltli, Hjalmar Romundstad. Bak fra venstre: Eilert Hagen, Sivert Sugustad, Olav Mjøen, Alf Sande, Hilmar Steigedal, Sigurd Gravråk. Foto: Ukjent. Kilde: Løkken IF 90 år, Løkken Idrettsforening.
  • 2/6
    Svømmekurs i Bjørnlivatnet med Ole Isdahl, ca. 1927. Svømmesporten ble populær i mellomkrigstiden, og Thor ble en av de beste svømmeklubbene i Trøndelag på denne tiden. Ole Isdahl var både fotball- og svømmedommer, og en sterk drivkraft innenfor lagsarbeidet. Fra venstre: Hjørdis Ressem, Frida Loe, Tora Rimul, Margit Romundstad, Ingeborg Stafne, Jorunn Norberg, Borghild Brandås, Solveig Stafne og Lea Levin. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 3/6
    På begynnelsen av 30-tallet tok skytesporten seg opp i Thor. De deltok i arbeiderskytterstevner og hevdet seg godt der, blant annet tok Andreas Sagegg og Ole Isdahl de to første plassene i 1930. Samme år vant de en oppsatt statuett for beste 3-manns lag. Fra venstre: Erling Jørgensen, Arnt Mjøen, Olaf Olsen, Ole Halvorsen, Aleksander Johansen, Olger Danielsen og Ola A. Haugen. Bildet er tatt bak Myrås gård. Foto: K. Aug. Berg (antatt) / Orkla Industrimuseum
  • 4/6
    Løpere fra IF Thor på kretsmesterskap i terrengløp på Lundamo 22. mai 1938. Løperne fra venstre: nr. 1.-8. ukjente, 9. Reidar Dragset (usikker), 10. Kåre Dragset, 11.-13. ukjente. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum
  • 5/6
    Løpere fra IF Thor på Gatestafetten i Trondheim i 1938. Foran fra venstre: 1. Odd Olsen, 2 og 3. ukjente, 4. Eilert Hagen. Bak fra venstre: 1.-3. ukjente, 4. Hjalmar Romundstad, 5. Bjarne Løset, 6. ukjent Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum
  • 6/6
    IF Thor og Sportsklubben Fjell var tidlig ute med damefotball. Her er lagene oppstilt på idrettsplassen ved Festiviteten i 1939 under en av de første damefotballkampene som ble spilt i landet. Hva resultatet ble vites ikke men Thor skal ha vunnet. Foran fra venstre: Margit Storløkken, Eli Sundseth, Eldbjørg Rindalsholt, Hildur Selbekk, Jorun Vikran, Gudrun Staveli, Margit Gravråk og Inger Olsen. Bak fra venstre: Signe Asphaug, Inga Asphaug, Inger Solli, Ingrid Næve, Gjertrud Sundseth, Gudrun Langfjord, Marie Storløkken, Julie Stafne, Kristine Bakk, Johanna Steigedal, Ingeborg Grefstad, Mary Pressberg, Hildur Steigedal, Margit Romundstad. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum. Kilde: Idrettskalenderen 2000, Løkken Idrettsforening.

I 1929 hadde sosialdemokratene fått makten i AIF, og det var uenigheter mellom disse og det kommunistiske mindretallet om forholdet til Den Røde Sportsinternasjonale. Da kommunistene ikke godtok de pålegg som utgikk fra forbundsledelsen begynte AIF å ekskludere medlemmer, og Thor var et av de lagene som ble ekskludert. Dette førte til at en del brøt ut og et nytt AIF-lag, Sportsklubben Fjell.

Den politiske bevisstheten sto sterkt på denne tida, noe som kom til uttrykk i referatene fra medlemsmøtene til Thor. Alle møter ble innledet med å synge Internasjonalen, og det var kulturelle innslag med tydelig politisk innhold. I §3 i vedtektene til laget sto det følgende:


«Stjerneidretten er bannlyst. Husk at du dyrker din idrett for arbeiderklassens sak; virk derfor for masseidrett i enhver form.»

Lagene som ble ekskludert fra AIF dannet Kampforbundet for Rød Sportsenhet i 1931 og tilsluttet seg Den Røde Sportsinternasjonale. Thor ble også medlem i Kampforbundet, men det varte ikke så lenge ettersom forbundet ble nedlagt igjen i 1934. Etter det kom Thor kom med i AIF igjen.

Thor mistet mange av de beste skiløperne til Fjell, men fikk etter hvert fram nye som hevdet seg. En av dem var Leif Syrstad som blant annet deltok i renn i Sovjetsamveldet i 1934. Under krigen la Thor ned all virksomhet. Etter krigen ble aktiviteten gjenopptatt, men på grunn av knivingen med Fjell gikk medlemstallet nedover, og det var Thor som til slutt tok initiativ til at alle de tre idrettslagene på Løkken skulle slå seg sammen.

 /

Sportsklubben Fjell

Da IF Thor ble ekskludert fra AIF sto forbundet uten medlemslag på Løkken. En periode stilte Arbeidernes Ungdomslag med deltakere i AIF-konkurranser, men det tok ikke lang tid før ungdomslaget tok initiativ til en ny klubb. Den 25. mars 1930 ble Sportsklubben Fjell stiftet og fikk umiddelbart 40 medlemmer. Etter to uker var medlemsmassen fordoblet.

Leif Fyhn ble valgt til første formann i laget og fikk med seg flere unge og dyktige organisasjonsfolk. Det var høy arbeidsledighet og lite penger, så fra 1935 arrangerte de årlige markeder i Folkets Hus for å skaffe inntekter. Idrett og politikk gikk hånd i hånd i laget, og aktiviteten var basert på arbeiderklassens idealer med blant annet skolering i lagsarbeid. Dette ga seg utslag i medlemsmassen, og Fjell ble etter hvert det største idrettslaget på Løkken. Ved sammenslutningen i 1947 hadde klubben 449 medlemmer.


Skiinteressen var stor i Fjell, og året etter dannelsen begynte laget å se seg om etter en ny hoppbakke. De fant et egnet sted ved Litjvatnet, og arbeidet med bakken, som skulle få navnet Granåsen, kom i gang. En lock-out ved Orkla Grube-Aktiebolag sommeren 1931 bidro til at det var lett å samle folk til dugnad i bakken.

Engasjementet skapte mange gode hoppere. Kåre Vaslag vant AIF-mesterskapet både i 1938 og 1939, og Egil Tokle ble nr.3 i arbeider-OL i Johannisbad i Tsjekkia i 1937. Broren til Egil, Torger Tokle, dro til USA i 1939 og ble berømt som skihopper der. En tredje bror, Arthur Tokle, utvandret også til USA der han gjorde karriere som skihopper og senere trener for det amerikanske hopplaget.


Fjell drev også med langrenn, og i samarbeid med Støren Sportsklubb arrangerte de Skårarennet for første gang i 1935. Løypa gikk mellom Løkken og Støren og skulle bli et av de største turrennene nord for Dovre. Til slutt ble konkurransen fra andre turrenn for stor, og det siste Skårarennet ble arrangert i 1985.

Også fotballinteressen var stor i Fjell, men i begynnelsen var det få lag tilsluttet AIF så de måtte til Trondheim for å finne motstandere. Etter at Orkla og Gauldal ble egen krets i AIF ble de kretsmestre flere ganger. Derimot tapte de i en forlikskamp med Løkken Idrettslag i 1938 og ble detronisert som det beste Løkken-laget. Etter krigen ble Fjell med i Sør-Trøndelag fotballkrets og fikk en rekke gode plasseringer der.

Det ble også drevet med andre idretter i Fjell, bl.a. gangsport, bandy, boksing og svømming. Stafettløp var også populært, men ellers var friidrettsinteressen liten. Håndball for damer kom i gang i 1945.

Da de tre idrettslagene på Løkken skulle slås sammen i 1947 var Fjell det største laget. Motstanden mot sammenslåing var stor klubben, men med to stemmers overvekt ble forslaget vedtatt.

  • 1/9
    Kåre Vaslag vant AIF-mesterskapet både i 1938 og 1939, og var en av de beste hopperne i Fjell. Dette bildet er fra Trønderrennet i 1946 i Granåsen i Trondheim der han vant. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum
  • 2/9
    En hoppfamilie av det sjeldne slaget. De fem Tokle-brødrene gjorde seg alle bemerket i hoppbakken. Fra venstre Henry, Torger, Kyrre, Egil og Arthur. Dette bildet er fra 1938, og da hadde Kyrre allerede utvandret til USA. Han stiller derfor i hoppgenseren til sin amerikanske klubb, Norway Ski Club. De andre har Sportsklubben Fjells hoppgenser med matchende skjorte og slips. Foto: Ukjent / Orkla Industimuseum.
  • 3/9
    Skårarennet var et av de største turrennene nordafjells, og ble arrangert fram til 1985 da konkurransen fra andre turrenn ble for stor. Dette bildet er fra 31. mars 1946, og er tatt sør for Svinsås Auto. Skiløperne heter Erik Resell og Evind Landsem. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 4/9
    Fjells fotballag i Folldal i 1937. Foran fra venstre: John N. Husby, John Steigedal, Kåre Vaslag, Bjarne Breen, Nils Vikran, Torger Tokle. Bak fra venstre: Svein Husby, Odd Husby, Fredrik Vavold, Rudolf Furuhaug Artur Grefstad. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum. Kilde: Idrettskalenderen 1997, Løkken IF.
  • 5/9
    Før krigen var det et aktivt bandymiljø på Bjørnli, og det ble spilt både på Granatjønna, Bjørnlivatnet og Fagerlivatnet. Etter krigen ble det også spilt mot utenbygds lag, og da vant de først stort over Follo Landsgymnas før de slo Falken i Trondheim 4-1. De ble også med i Trondheimsserien der et av lagene ble avdelingsmestre det ene året. Foto: A. Solli. Kilde: Olav Ree: Bjørnli Haveby, 2018, s. 186.
  • 6/9
    Deltagere fra Sportsklubben Fjell på stafettløp. Foran fra venstre: Jon Husby, Torger Tokle, Magnar Jønland, ukjent, ukjent. Bak fra venstre: ukjent, Ingebrikt Hoel, Torbjørn Olsen, Hjalmar Olsen, Kåre Dragset. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum
  • 7/9
    Håndball for damer kom i gang i Fjell rett etter krigen. Til tross for en tung start, der de ikke hadde håndball men måtte spille med en fotball, hevdet de seg etter hvert godt i kretsserien for Sør-Trøndelag. Foran fra venstre: Marit Pedersen, Bjørg Husby og Reidun Helgeton. Bak fra venstre: Margrete Korsnes, Mary Berg, Berta Skjølsvold, Helga Hagen. Foto: Ukjent. Kilde: Løkken klubbavis nr. 3, 1976.
  • 8/9
    Torger Tokle dro til USA den 12. januar 1939. Han ble amerikansk mester i 1941 og satte amerikansk rekord i hopplengde flere ganger. Den første sesongen vant han 15 av 16 renn han stilte opp i, og i det amerikanske mesterskapet i 1939 delte han seieren med VM- og OL-vinner Reidar Andersen. I oktober 1942 vervet han seg til den amerikanske hæren og ble plassert i skitroppen til 10. fjelldivisjon. Under invasjonen i Italia vinteren 1945 ble han drept i en trefning i Apenninene den 3. mars. Torger ble en helt og et idol i USA, både som idrettsmann og som soldat. I 1949 ble han begravd på Løkken kirkegård. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 9/9
    I 1946 ble det arrangert minnerenn for Torger Tokle i Bjørnlibakken, og dette bildet er antagelig tatt i den anledning. Bjørnlibakken fikk flombelysning allerede i januar 1940, og dette ble bekostet av gruveselskapet. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum
 /

Løkken Idrettsforening

Under krigen hadde de tre idrettslagene på Løkken samarbeidet om å lage illegale konkurranser, og på nasjonalt plan hadde Norges Landsforbund for Idrett og AIF slått seg sammen. Det var derfor kanskje ikke så rart at spørsmålet om å slå sammen de tre Løkken-lagene kom opp. En del mente dessuten at idretten ble svekket av å ha tre lag, fordi det krevde mye ressurser av lokalsamfunnet.

I 1947 ble det satt ned en samarbeidskomite med tre representanter fra hvert lag som skulle jobbe fram et forslag til hvordan idrettslagene kunne slås sammen. Den 26. juli 1947 ble det så holdt konstituerende generalforsamling for det nye laget der nye vedtekter og tillitsmenn ble valgt. Navnet på det nye laget ble Løkken Idrettsforening.

Etter sammenslutningen hadde Løkken Idrettsforening over 700 medlemmer, men dette gikk en del ned i årene som fulgte. Fra 50-tallet lå medlemstallet på mellom 500 og 600. I tillegg til kontingentmidlene har laget fått inntekter fra loddsalg, fester, bingo og papirinnsamlinger. Til utbygging og utbedring av idrettsanlegg, d.v.s. hoppbakker, idrettsplass, skøytearena og lysløype har støtte fra Orkla-konsernet vært uvurderlig. Men laget har også bidratt mye selv gjennom dugnader.  Da det skulle lages ny idrettsplass på Langeng i 1950 ble det vedtatt at alle medlemmer over 17 år skulle arbeide 16 timer pr. måned på anlegget. I motsatt fall måtte de betale 2 kr. for hver time som manglet ved månedsslutt. 

  • 1/5
    Dugnad på idrettsplassen på Løkken på begynnelsen av 50-tallet. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum.
  • 2/5
    Det ble stor folkefest da tysklandsfangene Ola Isdahl, Odd Olsen og Fredrik Vavold kom hjem 28. mai 1945. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 3/5
    Det ble stor folkefest da tysklandsfangene Ola Isdahl, Odd Olsen og Fredrik Vavold kom hjem 28. mai 1945. Flaggvakter var Sivert Gravrok, Trond Vedul og Bjarne Breen fra Idrettslaget Thor, Løkken I.L. og Sportsklubben Fjell. Foto: Haltli / Orkla Industrimuseum
  • 4/5
    I 1946 var Løkken I.L. 50 år og det ble arrangert jubileumsturnering. Fire lag deltok: Fjell, Thor, Røros og Løkken I.L. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen Løkken IF 1999.
  • 5/5
    17. mai 1946 gikk de tre idrettslagene på Løkken sammen i toget. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
 /
  • Lahtibakken i Bjørnli i 1946 like etter åpningen. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.

Hoppæraen fortsetter

De hopperne som gjorde det bra før krigen fortsatte å hoppe bra også etter krigen. I et internasjonalt renn i Sundsvall i 1948 tok Erik Blakstad, Kåre Vaslag og Rudolf Kojan de tre første plassene. Det samme skjedde senere samme år i Finland, men da med Trond Vedul på 3. plass. Også 1949-sesongen ble god, bl.a. med en dobbelseier i Sverige med Kåre Vaslag på 1. og Rudolf Kojan på andre. Flere deltok også i NM og Holmenkollen med gode resultater.
Under VM på ski i Lake Placid, USA, i 1950 var det hele fire mann med bakgrunn fra Løkken. Men de representerte tre ulike land: Vidar Lindbo fra Løkken IF og Norge, Evert og Kåre Karlsson fra Sverige, og Arthur Tokle fra USA.

I 1951 vant Johan Asphaug et internasjonalt renn i Sverige, men etter det dabbet det av med resultatene for Løkken-hopperne. I 1955 ble NM på ski for juniorer arrangert på Løkken. Bjørnlibakken ble utbedret i den anledning, og arrangementet var vellykket.

De naturgitte forholdene på Løkken, med gode snøforhold og landskap som egnet seg til hoppbakker, bidro utvilsomt til å få fram så mange gode hoppere. Det var svært mange bakker av ulik størrelse rundt om i bygda. I tillegg til de større bakkene Granåsen, Bjørnlibakken, Høgåsbakken og Skjøtskiftbakken, var det en mengde mindre bakker, blant annet Langenglia (3 stk.), Haugalia (4 stk.), Hagenplassen (3 stk.), Slamdamkollen, Midtskogen og flere ved AUF-hytta. På Bjørnli hadde man Jakobstigen, Skyggen, Bratta, Grågårn (3 stk.), Lahtibakken (2 stk.), Døden, Granåsen (ned mot Dalatjønna), 118-bakken, Husebybakken og Jungbekken.

  • 1/5
    De norske hopperne dominerte hopprennene i Sverige på slutten av 40-tallet. Her er en karikatur av Kojan, Sæther og Blakstad i en svensk avis fra 1948. Kilde: Idrettskalenderen, Løkken Idrettsforening.
  • 2/5
    Vidar Lindbo Hansen i NM i Tistedal i 1947. Lindbo kom til Løkken som bergingeniør i 1949. Han kom fra hoppmiljøet på Kongsberg og ble Løkken Idrettsforenings beste hopper de påfølgende årene. I VM i Lake Placid i 1950 kom han på en 10. plass. Foto: Knut E. Holm / Norsk Bergverksmuseum.
  • 3/5
    Kåre Karlsson i svevet. Han og broren Evert representerte Sverige i VM i Lake Placid i 1950. Brødrene Arthur, Evert og Kåre Karlsson vokste opp på Bjørnli og var aktive i hoppmiljøet der før de flyttet til Sverige under krigen. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 4/5
    Arthur Tokle under et sommerskirenn i USA. Han emigrerte til USA etter krigen der han ble amerikansk mester to ganger og deltok i to OL for USA. Også han var med i VM i Lake Placid i 1950. Senere var han trener for de amerikanske hopperne i mange år. I 1972 ble han innlemmet i USA Ski Hall of Fame. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 5/5
    Johan Asphaug hopper i Skjøtskiftbakken i 1946. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • Den norske troppen under Finnekampen i Simpele i 1948. Foran fra venstre: Olaf Gjølmesli, Johan Asphaug, Fritjof Brun, Torleif Malvik, Karl Dørdal, Ole M. Barstad, Erik Blakstad. Bak fra venstre: Jakob Nilsdal, Sigurd Smedplass, Ernst Larsen, Arne Kambuås, Kåre Vaslag, Olav Kambuås, Paul Malvik, Trond Vedul. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.

Finnekampen

Finnekampen hadde sin bakgrunn i et gammelt vennskap mellom direktøren i Orkla Grube-Aktiebolag, Thorry Kiær, og direktøren i det finske papirkonsernet Yhtyneet, Rudolf Waldén. De jobbet sammen under første verdenskrig ved det norskeide papirkonsernet Dubrowka like øst for St. Petersburg, der Kiær var direktør og Waldén jobbet som salgsrepresentant. Kiær fikk problemer etter den russiske revolusjonen i 1917 da bolsjevikene nasjonaliserte industrien, og Waldén hjalp ham med å slippe ut av landet. Dette resulterte i et livslangt vennskap, og da de senere ble direktører for hvert sitt konsern kom de på ideen om en vennskapelig skikamp bedriftene imellom.

Konkurransene pågikk fra 1948 til -51, og det ble konkurrert i 30 km og 15 km langrenn og i hopp. Hvert land kunne stille med 5 mann i hver øvelse, og fra Norge var det bedriftene Orkla Grube-Aktiebolag, Orkla Metal og Ranheim Papirfabrikk som deltok. Første konkurranse foregikk i Simpele, det neste året dro de til Løkken og Orkanger, i 1950 ble det arrangert på Ranheim, og det siste året dro nordmennene til Myllykoski i Finland. 

Guttene fra Løkken skal ha vært suverene i hoppbakken, men i langrennssporet var finnene overlegne. Sammenlagt var det finnene som vant etter seire i -48, -50 og –51. Året etter finnekampen var avsluttet ble Erik Blakstad ansatt som hopptrener i Finland.

  • 1/3
    Trond Vedul ounder Finnekampen i Simpele. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 2/3
    Kåre Vaslag under Finnekampen i Simpele. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 3/3
    Et besøk på krigskirkegården hørte med under besøket i Simpele i Finland. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
 /

Skøyter

Etter krigen vokste det fram et skøytemiljø på Granatjønna på Bjørnli. På slutten av 50-tallet hadde aktiviteten kommet i gang for alvor, og for å få til en 400-metersbane ble vannet hevet en halv meter. En liten lastebil ble brukt til å brøyte banen, og utstyr for snørydding, skraping og vanning av isen ble laget på gruveverkstedet i Fagerlia. Med hjelp fra verket ble det også utbygd flombelysning rundt banen.

Å holde skøytebanen åpen var et slit for foreldre og ildsjeler som stilte opp. Men etterhvert ga det resultater i form av en rekke kretsmestre og trønderske mestre, og i 1964 ble det arrangert trøndersk mesterskap på Granatjønna. Selv om interessen for skøyteløp var stor, avtok lengdeløpsaktiviteten mot slutten av 60-tallet. Isteden ble det livlig aktivitet med hockey-skøyter og puck. Skøyteaktivitetene på Granatjønna har fortsatt fram til i dag.

  • 1/4
    Undervisning i skøyteteknikk på Bjørnlivatnet ved Hans Engnestangen. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum. Kilde Olav Ree: Bjørnli Haveby, 2018.
  • 2/4
    Gunnar Olav Høiby og Bjarne Kattem klare til start på Granatjønna. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 3/4
    Eva Vanvik under et skøytestevne på Granatjønna. Hun var hevdet seg godt på skøyter, men er nok mer kjent som curlingspiller sammen med sin søster Åse. Begge er norsk mester i curling, og de var også med på det norske laget som tok sølv i VM i Canada i 1983. Eva var da skip (kaptein). Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum. Kilde Olav Ree: Bjørnli Haveby, 2018.
  • 4/4
    Knut Steen, en talentfull skøyteløper som deltok i samme klasse som Jan Egil Storholt og slo ham flere ganger. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum. Kilde Olav Ree: Bjørnli Haveby, 2018.

Medaljeoversikt internasjonale mesterskap:

Olympiske leker
    Gull, Innsbruck 1976, 1500 m
Allround-VM
    Sølv, Heerenveen 1977, Allround
    Sølv, Göteborg 1978, Allround
    Sølv, Oslo 1979, Allround
    Bronse, Oslo 1981, Allround
Europamesterskap
    Gull, Larvik 1977, Allround
    Gull, Deventer 1979, Allround
    Sølv, Trondheim 1980, Allround
    Bronse, Oslo 1976, Allround
    Bronse, Oslo 1978, Allround

  • Et mål er nådd med OL-gull på 1500 meter i 1976. Her flankeres Storholt på seierspallen av Jurij Kondakov til venstre på sølvplass og Hans van Helden med bronse. Foto: Jan Greve / VG / NTB Scanpix.

Jan Egil Storholt

En av de som vokste opp på Bjørnli og virkelig gjorde det stort på skøyter var Jan Egil Storholt. Som mange andre gutter og jenter hadde han en drøm om å bli en stor idrettsstjerne. Da han var 6 år var det hopp som gjaldt, men etter hvert som han gjorde det godt på isen var det skøyteløper han ville bli. I starten gikk det litt opp og ned, blant annet falt han tre ganger i det første løpet han var med i utenbygds som 9-åring. Men stort pågangsmot og iherdig trening gjorde sitt til at oppturene ble flere enn nedturene etter hvert.

I 1966 flyttet han til Trondheim og startet i Sportsklubben Falken for å få bedre treningsforhold. Å bli med i skøyteklubben til den legendariske Hjallis ga resultater, og i 1969 vant han NM for juniorer.

Året etter avtjente han verneplikten på Luftkrigsskolen i Trondheim. På en fridag i juni han var hjemme og jobbet i gruva for å tjene noen ekstra kroner ble alvorlig skadet i en eksplosjon. Legene mente han aldri kom til å bli skøyteløper igjen. Men viljen til å bli frisk og konkurrere var stor, og i desember var han på isen igjen og deltok i noen konkurranser senere på vinteren. Den neste sesongen var han igjen en del av den nasjonale skøyteeliten.

I VM på Bislett i 1975 vant han 500 m og ble nr. 7 sammenlagt. Senere på året gikk han inn til tredje beste tid i verden på 1500 meter i Alma Ata. Etter det bestemte han seg for å satse alt på samme distanse i OL det neste året. Det skulle bli suksess. På hans bursdag, 13. februar 1976, under OL i Innsbruck, gikk han inn til gull på 1500 meter.

Framgangen fortsatte, og i 1977 ble han Europamester under stevnet i Larvik. Han satte også verdensrekord på 1500 m og sammenlagt, men i VM samme året ble det sølv bak Eric Heiden. Heiden fikk da sitt gjennombrudd og ble nærmest uslåelig de neste årene. Storholt fikk sølv i VM også i 1978 og -79, og bronse i -81. Europamesterskapet vant han igjen i 1979, mens han fikk bronse i -78 og sølv i -80.

Storholt har uttalt at miljøet på Løkken var helt avgjørende for at han ble skøyteløper. Han har fremholdt at idrett først og fremst er lek og underholdning, men for å kunne prestere på toppnivå kreves det både tæl, vilje og stort pågangsmot. Drivkraften bak prestasjonene har vært gleden ved å trene og konkurrere, og alle gode opplevelser som har fulgt med på lasset.

  • 1/8
    Jan Egil Storholt ble født 13. februar 1949, og vokste opp i det allsidige idrettsmiljøet på Løkken. Det hendte det var klubbkonkurranser både i slalåm og skøyter på samme dagen, og da var han med på begge. Foto: Ukjent. Kilde: Jan Egil Storholt: Gull og grønne laurbær, 1977.
  • 2/8
    Storholt under et stevne på Granatjønna tidlig på 60-tallet. Foto: Artur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 3/8
    Storholt på Granatjønna. Bildet er fra ca. 1966. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 4/8
    Storholt med premier, laurbærkrans og blomster etter å ha vunnet junior-NM i 1969. Foto: Ukjent / privat.
  • 5/8
    Trenerne frarådde at Jan Egil spilte fotball. Men han likte det og gjorde det allikevel. Når det passet seg slik spilte han for laget Glimt fra Gjølme, stedet der kona hans er ifra. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 6/8
    De fire S-ene ble et begrep på slutten av 70-tallet. Her i møte med kongen og kronprinsen. Fra venstre: Kay Arne Stenshjemmet, Amund Sjøbrend, Sten Stensen, Jan Egil Storholt, landslagstrener Johs Tenmann, kronprins Harald, og kong Olav. Foto: Wikimedia Commons.
  • 7/8
    I 1979 ble Storholt sammenlagt europamester foran Kay Arne Stenshjemmet (til høyre), og Sergej Martsjuk fra Sovjetunionen på bronseplass. Foto: Ukjent / privat.
  • 8/8
    «Heder og laurbær og medalje av skireste gull er, når alt kommer til stykke, forgjengelig og lite verdt. Men gleden over å ha gjort ditt beste i morsom og ærlig kappestrid, kan ingen ta fra deg.» Sluttord i boka Gull og grønne laurbær av Jan Egil Storholt, 1979. Bildet er fra 5000 m i EM i Deventer i 1979. Foto: ANP / UPI.

Barneidretten

Utover på 50-tallet ble det lengre mellom de gode resultatene. Samtidig førte innskrenkninger i gruvevirksomheten til at det ble vanskeligere for ungdom å få seg jobb på Løkken, og mange flyttet ut. Idrettsforeningen begynte da med en mer bevisst satsning på de yngre årsklasser, med flere klubbrenn i hopp og langrenn. Også innenfor andre idretter som f.eks. fotball og skøyter ble det større aktivitet blant barn og unge. Dette bidro til en stor bredde, og etterhvert flere utøvere som hevdet seg godt både på junior- og seniornivå.

Barneidretten har allikevel vært en del av idrettslivet så å si helt fra starten. Det var lek på ski og med fotball som ga grunnlaget for gode prestasjoner senere i livet.

  • 1/5
    Full innsats på fotballbanen. Foto: Arhtur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 2/5
    Klar til start! Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 3/5
    Fotballspillere på Hesthamna på Bjørnli i 1920. Fra venstre: Hans Pettersen, Leif J. Fagerli, Henrik Damli, Sverre R. Husby, Reidar Blokkum, Arne Husby, Ingmar Reklev. Foto: Ukjent. Kilde: Bygdealbum for Meldal.
  • 4/5
    Birger Myrås hopper i Skyggebakken i 1944. Kilde: Idrettskalenderen 1999, Løkken Idrettslag.
  • 5/5
    Deltagere i barnehopprenn i Skyggebakken i 1944. Foran fra venstre: Birger Myrås (3), Magne Furuhaug (7), Odd Husby (4), Leif Asbølmo (2), Helge Elliasen (9), Paul Arne Tokle (11), Erik Loe (13) og John Furuhaug som vant pokalrennet, og har pokalen ennå. Bak uten synlig nr.: Torstein Blokkum, Ottar Mosbakk, Lauritz Bjørgen, Oddvar Blokkum og Geir Hansen. Kilde: Idrettskalenderen, Løkken Idrettslag, 1999.
 /

Fotball

Fotball har vært en av de mest populære idrettene i Løkken Idrettsforening. Etter sammenslåinga i 1947 hadde de et av de beste lagene i Sør-Trøndelag og vant flere kretsmesterskap. Storhetstida for fotballen kom på 60- og 70-tallet da de i to perioder spilte i 3. divisjon. To ganger, i 1965 og 1973, kom de på fjerdeplass i 3. divisjon, og de gode resultatene førte også med seg plass på tippekupongen. Fra 80-tallet gikk det litt dårligere, og laget havnet lengre ned i divisjonene.

Til tross for at den første damefotballkampen ble spilt på Løkken i 1939, startet ikke Løkken Idrettsforening med damefotball igjen før i 1982. Spesielt juniorlaget gjorde det bra en periode, men etter hvert ble aktiviteten mindre igjen.

I dag er fotballaktivitetene overtatt av Meldal Fotballklubb som har både dame- og herrelag og flere lag i de aldersbestemte klassene.

  • 1/6
    Asbjørn Solli (mørk drakt) i tøffe tak. Ola Fossvoll (til høyre) er spent på hvordan det går. Asbjørn Solli topper adelskalenderen i Løkken IF med 501 spilte A-kamper. 1963-sesongen var etter hans mening tidenes beste. Da tok laget 23 seire på 32 spilte kamper og spilte seg opp i 3. divisjon. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum. Kilde: Idrettskalenderen 2000, Løkken IF.
  • 2/6
    Løkken – Namsos 20. aug. 1967. Arnt Mjøen har scoret sitt 2. mål og er på veg ut av buret. Løkken vant for øvrig 4-2. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 3/6
    Snø er ingen hindring om man virkelig liker å spille fotball. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 4/6
    Løkkens damelag i 1984. Foran fra venstre: Mette Mjøen, Eli Heggvold, Kristin Nordstrøm, Ingrid Mjøen, Marit Mjøen, Marianne Lund. Bak fra venstre: Anne Lise Stenvik, Sidsel Kvikne Drugli, Britt Furuhaug, Guri Drugli, Sissel Størvoll, trener Ketil Solli. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen, Løkken Idrettsforening.
  • 5/6
    Løkken IFs herrelag i 1966. Foran fra venstre: Per Kirkaune, Ola Fossvoll, Anders Oddli, Klaus Danielsen, Steinar Solli. Bak fra venstre: Ingar Helgeton, Bjørn Angvik, Randolf Husby, Terje Singsaas, Arnt Mjøen, Paul Hansen, Magne Grøset. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum
  • 6/6
    Guttelag fra Løkken IF på slutten av 60-tallet. Foran fra venstre: Egil Bergsrønning, Lars Otto Sagvold, Tor Haugen, Jan H. Nordsteien, Tor Ola Svinsås, Bjørn Nordsteien, Steinar Grefstad. Bak fra venstre: Ketil Solli, Svein J. Brustad, Jan E. Bergsrønning, Erik Mosbakk, Per Kristian Eriksen, Gunnar Høiby. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.

Håndball

Det som har vært den mest populære ballsporten blant damene er håndball. Etter en aktiv periode etter krigen ble det lite aktivitet på 50- og 60-tallet, før det tok seg opp igjen på 70-tallet. Rundt 1975 vant laget flere avdelings- og kretsmesterskap. På 80-tallet ble håndballaktiviteten enda større og ble en stor idrettsgren innen Løkken IF.

  • 1/2
    P 14-laget i håndball fra Løkken IF i 1982. Foran fra venstre: Anne Lise Eriksen, Heidi Mjøen, Kristin Sugustad, Merete Steen, Merethe Huseby. Bak fra venstre: Frøydis Brandås, Heidi Berg, Trine Bustad, Ellen Grammeltvedt, Grete Sagegg. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen 2001, Løkken IF.
  • 2/2
    Håndballag fra Løkken IF på slutten av 40-tallet: Foran fra venstre: Ruth Grut, Inger Wavold, Bjørg Husby, Erna Stafne, Anna Skjølset. Bak fra venstre: Karin Holum, Maren Lisbet Strand, Bjørg Bjøtnås, Haldis Strand, Mary Skjølsvold. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen 1993, Løkken IF.
 /

Løkken skytterlag

Under unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i 1905 var den politiske spenningen stor, og militære konfrontasjoner kunne ikke utelukkes. Rundt om i landet var forsvarsviljen stor, noe som resulterte i dannelsen av mange skytterlag, deriblant Løkken skytterlag som ble stiftet 25. april 1905. Målet for skytterlaget ble fastsatt til «at vække Interesse for Skyttersagen og for Værn af Landet».

Løkken skytterlaget ble i 1905 tilsluttet Uttrøndelag skyttersamlag under Det Frivillige Skyttervesen, men ble overført til Gauldal skyttersamlag i 1913. Å reise til Gauldalen tok lang tid den gang, så de søkte seg tilbake til Uttrøndelag og ble medlem der igjen i 1922.

  • 1/7
    Skyting på Fagerlibanen med skytterhuset som ble bygd i 1913 i bakgrunnen. I 1915 måtte de flytte på grunn av utbygging av gruveområdet i Fagerlia. Foto: Ukjent / Orkla industrimuseum.
  • 2/7
    Skytterhuset og skyteanleggene ved Bjørnlivatnet. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum
  • 3/7
    Skyting på standplass ved Bjørnlivatnet med Bjørnli i bakgrunnen, ca. 1918. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum.
  • 4/7
    øte i 2. etasje i skytterhuset. Rommet ble brukt til møte- og forsamlingslokale, og hadde også kino og kafedrift en periode. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum
  • 5/7
    Den nye skytterbanen på Moshaugen med skytterhuset i bakgrunnen, etter at skytterhuset ved Bjørnlivatnet ble ombygd til kapell. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum
  • 6/7
    Deltagere på et skytterstevne samlet foran skytterhuset på Moshaugen først på 30-tallet. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum. Mer info om bildet på digitaltmuseum.no, søk på BLFB00431
  • 7/7
    Det var flere pokaler gitt av velvillige givere som det kunne skytes om i skytterlaget. Øverst fra venstre «Sprængstof-pokalen», gitt av Norsk Sprængstof Handelsaktieselskab, «Atlas-Diesel-pokalen», gitt av A/S Atlas-Diesel, «Gruv-pokalen», gitt av Orkla Grube-Aktiebolag, «Meldalspokalen» og «Max Manus-pokalen». Nederst fra venstre: «Lynit-pokalen», gitt av Grubernes Sprængstoffabrikker A/S, og «Terreng-pokalen» som laget selv satte opp. Foto: K. Berg / Orkla Industrimuseum.

Skytebane på flyttefot

De første årene var prega av stadig flytting av anlegget. Orkla Gruber støtta skytterlaget og bygging av skytebaner, men utviklinga av gruva førte til at skytebanen ofte måtte flytte.
1.    Tippenbanen 1905 – 06
Denne banen hadde standplass på det som ble kalla Gråbergtippen og skaut mot Snøkollen.
Men snart trengte gruva mer plass og skytebanen måtte flytte.
2.    Langengbanen 1907- 1908
Standplassen ble lagt på vestsida av dalen og skivene på østsida. De skaut derfor tvers over veien og den planlagte jernbanetraseen og det var sjølsagt lite gunstig. Så de måtte på flyttefot igjen.
3.    Fagerlibanen 1909-1915
Nå ble standplassen lagt mellom Bergugla og Fagerlivatnet og skyteretningen var langsmed og over vatnet. I 1913 ble det første skytterhuset bygd.
4.    Bjørnlibanen 1915-1929
Rundt 1915 ble den store utbygginga i Fagerlia igangsatt, og skytebanen måtte flytte nok en gang. Bolaget påtok seg kostnadene med flyttinga og bygde det som vel måtte være landets flotteste skytterhus. Det ble skutt over vatnet på 100 – 800 ms hold. Her fikk anlegget være i fred i 13 år. Skivene på 800-meteren stod farlig nært bebyggelsen i Nordvika.
5.    I 1929 måtte laget på flyttefot igjen. Bolaget kosta bane og nytt skytterhus på Moshaugen der banen ligger i dag. Dette skytterhuset brant ned i 2003 og dagens skytterhus sto ferdig sommeren 2004.

Skytterhuset på Bjørnli

Det nye skytterhuset var en av de første bygningene som ble påbegynt da utbyggingen av Bjørnli tok til. Bygget er tegnet av arkitekt Morten Anker Bache. I første etasje var det båthus fordi en måtte bruke båt for å frakte skiver og anvisere. I 1929 ble det beslutta et det skulle bygges om til kapell.

I 2. etasje var det forsamlingslokale , i en periode var det kafedrift der og kinoen på Løkken fikk også etter hvert plass der.

  • 1/4
    Skytterhuset på Bjørnli slik det så ut da det sto ferdig. Foto: K. Aug. Berg / Orkla Industrimuseum.
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4
  • Torfinn Bjørnaas, aktiv skytter gjennom mange år og blant de beste i laget. Etter å ha vært med i kompani Linge under krigen var han med i Lingeklubben, og der hadde han ikke mindre enn 10 seire og kongepokaler i «cowboyskyting», d.v.s. hurtigserier med tre forskjellige våpen i ulike stillinger. I DFS ble han norgesmester i feltskyting etter fylte 73 år. Dette bildet er fra Lingetreff en i 1990. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum

Aktivitet

Laget har hatt en jevn aktivitet og i alle år hatt en kjerne på 10-12 skyttere som har holdt høyt nivå i Uttrøndelag Skyttersamlag.  

Det er vanskelig å gradere skyttere men følgende skyttere har i perioden 1945-2005 blitt lagsmester i mer enn 5 år – antall ganger i parantes:

  • Torfinn Bjørnaas (6)
  • Harald Strand (5)
  • Harald Ese (10)
  • Ola Sliper (8)
  • Arve Bjørkan (11)
  • Halvard Strand gikk for Løkken skytterlag da han ble junior-norgesmester i skiskyting i 1981 og tok sølv i junior-VM samme år. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen, Løkken Idrettslag.

Skiskyting

Fram til 1983 var skiskyting en gren i DFS. Hallvard Strand representerte Løkken skytterlag og han hadde en fantastisk sesong i 1981 da han tok sølvmedalje på sprint i junior-VM i Lathi og ble Norgesmester i junior-NM i Bodø.

Stig Berge

Stig Berge drev både med fotball, friidrett og hopp som ung, men det var som orienteringsløper han virkelig gjorde det stort. I 1970 vant han to VM-gull, ett individuelt og ett på stafetten. To år etter kom han på sølvplass i VM. Han er også fire ganger norgesmester. Bildet er fra det to-dagers fjellorienteringsløpet i Idrefjell i Sverige i 1974, som han for øvrig vant overlegent.

Foto: Hans-Olof Sundin

 /

Motorsport

Norsk Motorklubb (NMK) avdeling Orkla ble stiftet 21. april 1934. De første årene hadde de ingen bane, men arrangerte blant annet bakkeløp i Sundlibakkene i 1934 og -35. På 50-tallet fikk de opparbeidet seg en bane på Rømmesmoan, men etter 10 år gikk leien ut. De fikk da laget seg da en ny bane på Furumoen på Gjølme som åpnet i 1964. På grunn av havneutbygginga ble heller ikke det noen langvarig løsning, og midt på 70-tallet ble aktiviteten flyttet til Skjøtskiftet nord for Løkken. Klubben har nå etablert seg med bane og motorsenter ved gruveanleggene i Fagerlia på Løkken Verk.

  • 1/6
    John Svinsås var en av toppkjørerne i NMK Orkla. Dette bildet er fra NM på Leangen i Trondheim i 1934 der han ble norgesmester i speedway. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 2/6
    John Svinsås på sin Royal Enfield motorsykkel. Foto: Ukjent. Kilde: Bygdealbum for Meldal.
  • 3/6
    Her er John Svinsås i bakkeløp opp Sundlibakkene i 1935. Foto: Ukjent. Kilde: Bygdealbum for Meldal.
  • 4/6
    Også biler fikk prøve seg i Sundlibakkene. Her er det Rudolf Berge med sin Chevrolet som er på tur opp. Foto: Ukjent / Bygdealbum for Meldal.
  • 5/6
    Ingmar Hagen i israce på Bjørnlivatnet i 1935. Med sin Royal Enfield 500 ccm var han uslåelig i Sundlibakkene. Foto: Ukjent. Kilde: Bygdealbum for Meldal.
  • 6/6
    Isracing på Granatjønna med Magne Furuhaug. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
 /

Et mangfoldig idrettsliv

Idrettslivet på Løkken Verk gjennom de siste 120 årene har vært utrolig mangfoldig, og det er ikke alle idretter eller utøvere som kunne fortjent det vi har mulighet til å gi plass til i utstillinga. Men her er noen flere glimt fra idrettslivet på Løkken.

  • 1/12
    Svømmesporten tok seg opp da svømmehallen ble tatt i bruk i 1968. Tidligere hadde det bare vært utendørssvømming, noe som kunne være ganske hustrig til tider. På bildet et stafettlag fra 1972. Fra venstre Kristin Lauritzsen, Bente Løland, Sissel Løland og Mette Nordsteien. Foto: Ukjent Kilde: Løkken IFs klubbavis nr. 2 1972.
  • 2/12
    Slalåmkjøreren på bildet er antagelig Østerrikeren Schneider som gruveselskapet leide inn som alpintrener for noen uker. Schneider bodde på Orkla Hotel mens treningene foregikk i Langengbakken, Bjørnlibakken og på Grefstadfjellet ved Frilsjøen. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 3/12
    Slalåmtrening ved Frilsjøen. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
  • 4/12
    Ishockey på Granatjønna. Foto: Arthur Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 5/12
    Steinar Smevoll var med på friidrettslandslaget rundt 1970 som sprinter. Hans personlige rekorder var 10,8 på 100 m, 21,7 på 200 m og 47,8 på 400 m. 400-meters-rekorden var kretsrekord for Sør-Trøndelag inntil Vebjørn Rodal slo den i 1993. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen 2001, Løkken IF.
  • 6/12
    Kurt Børset startet sin hoppkarriære som 6-åring i Haualia, og fortsatte i Lahtibakken og Bjørnlibakken. Som 16-åring ble han med i Trønderhopp, og han var den første nordmannen som hoppet med V-stil. Han deltok både i Worldcup og VM, og hans største prestasjon var en 8.-plass i VM i skiflyging i Planica i 1994. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen 2000, Løkken IF.
  • 7/12
    Det har vært et aktivt travmiljø på Løkken Verk. Dette er Erik Vavold med hoppa Fugla som vant Orkla Grubes pokal i 1924. Foto: Ukjent. Kilde: Bygdealbum for Meldal.
  • 8/12
    Det tok lang tid før kvinner fikk konkurrere i langrenn, og første gang de var på OL-programmet var i Oslo i 1952. Den rådende innstillingen før den tid var at kvinner godt kunne drive med idrett, men idretten måtte være «kvinnelig» og ikke innebære slit. Blant annet ble det lagt vekt på yndige og grasiøse bevegelser. Dette bildet er fra et av de første skirenn for damer i distriktet som foregikk på Å i 1946. Foto: Ukjent / Bygdealbum for Meldal.
  • 9/12
    Jenter fra Løkken samlet i Granåsen i 1946. Foran fra venstre: Turid Steen (Wold), Mary Skjølsvold (Wiggen), Borghild Grøset (Johansen), Ingrid Simundseth (Gaustad). Bak fra venstre: Hjørdis Lillemo (Vaslag), Ragnhild Asphaug (Hammer), Borgny Drugli (Vedul), Olaug Lillebakken (Gullbrandsen), Magna Lillemo (Langsethagen), Else Lein (Dahl), Bjørg Nilsen (Tørseth). Foto: Arnulf Røttereng. Kilde: Idrettskalenderen 1998, Løkken IF.
  • 10/12
    Vidar Løfshus var en lovende langrennsløper, men avsluttet satsningen på toppnivå som 24-åring. Senere har han gjort karriere som trener og som sjef for det norske langrennslandslaget. Foto: Ukjent. Kilde: Idrettskalenderen 2000, Løkken IF.
  • 11/12
    Idrett er både konkurranser og vennskap. Her Ove Strand og Kjell Øyasether på skøytebanen. Foto: Arthuf Høiby / Orkla Industrimuseum.
  • 12/12
    Knut E. Møller på tennisbanen. Moe jr. dømmer. Foto: Ukjent / Orkla Industrimuseum.
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1